<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6698326\x26blogName\x3dwords+attack\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://wordsattack.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3del_GR\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://wordsattack.blogspot.com/\x26vt\x3d-8728063302081268740', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe", messageHandlersFilter: gapi.iframes.CROSS_ORIGIN_IFRAMES_FILTER, messageHandlers: { 'blogger-ping': function() {} } }); } }); </script>

Γράφουμε•... για να μη σκάσουμε

(Ευχαριστούμε για την κατανόηση!)

 

12.4.05

Φοιτητικές εκλογές

Η σχολή βαδίζει εδώ και καιρό σε ρυθμούς εκλογών. Τα τραπεζάκια έχουν πολλαπλασιαστεί, τα κομματικά πρόσωπα αλωνίζουν όλες τις σχολές, η πλύση εγκεφάλου έχει κορυφωθεί, η σχολή έχει γίνει πάλι μπουρδέλο με τις αφίσες που κολλάνε στους τοίχους, ο Παπακωνσταντίνου με τον Χατζηγιάννη δίνουν τον αγωνιστικό παλμό, μέχρι και φορητοί υπολογιστές επιστρατεύθηκαν για να γραφτούν CD με θέματα παρελθόντων ετών, με τη διαφήμιση της κυριαρχούσας παράταξης πάνω. Φράσεις του τύπου «δεν πιστεύω να ψηφίσεις αυτούς που δεν έχουν καμία τύχη» και «θα έρθεις αύριο» που ακολουθείται από «να μας ψηφίσεις» ακούγονται από τους ψηφοθήρες όλων των παρατάξεων. Οι τσακωμοί δίνουν και παίρνουν. Πραγματικό ενδιαφέρον για τη σχολή και το πανεπιστήμιο υπάρχει από πολύ λίγους. Οι περισσότεροι το μόνο που κάνουν είναι να διαβάζουν τις εντολές που έρχονται από τους κομματικούς μηχανισμούς, να τις αποστηθίζουν και να βάζουν το κασετοφωνάκι. Πασχίζουν να μαζέψουν ψήφους για να έχουν να πουν στο κόμμα ότι να ορίστε εγώ είμαι άξιο στέλεχος για να προωθηθώ, έκανα καλή δουλειά. Ο καθένας κοιτάει να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα, οδηγώντας ουσιαστικά το θεσμό των φοιτητικών εκλογών σε μια τυπική διαδικασία χωρίς αξιόλογο αντίκρισμα, σε μια απαξίωση. Ακόμα και όταν υπάρξει κάποια ανεξάρτητη κίνηση τότε καταλαβαίνεις ότι υπάρχει ένα είδος άτυπου συνασπισμού μεταξύ των νεολαιών. Ειρωνικά σχόλια σε σχέση με τους ψήφους που θα πάρει, ατάκες του στυλ «τι κατεβαίνετε να κάνετε μωρέ τώρα κι εσείς;». Την επόμενη στιγμή όμως τους πετυχαίνεις όλους μαζί (σε μίνι συνέλευση θαψίματος) να αναρωτιούνται σχετικά με το ταβάνι των ψήφων που θα αποσπάσει.

Βέβαια θα πει κάποιος «ωραία και τι προτείνεις;». Προσωπικά πιστεύω ότι ο χώρος του πανεπιστημίου και των φοιτητικών συλλόγων θα έπρεπε να ήταν ελεύθερος από κάθε μορφή κομματοποίησης. Αυτό θα του έδινε τη δυνατότητα να χειραφετηθεί πραγματικά και να βοηθήσει με καινούριες ιδέες, οι οποίες δε θα μπαίνουν σε καμία γραμμή. Όμως ένα πανεπιστήμιο αδιάβλητο από κάθε μορφή κομματοποίησης μάλλον ανήκει στην ουτοπία…

3 Comments:

At 12/4/05 21:32, Blogger Sofia said...

Η πολιτικοποίση θα έλεγα είναι καλό πράγμα. Η κομματικοιποίηση είναι πρόβλημα. Σκηνές απείρου κάλους θα εξελιχθούν πάλι. Να ανεβάσεις φωτό

 
At 12/4/05 22:46, Blogger morpheous said...

Μόλις πάτησα το “comment” για να σχολιάσω τα λεγόμενα σου είχα σκοπό να γράψω ακριβώς αυτό που είπε η sofia! Είναι μία άποψη στην οποία έχω καταλήξει μετά από πολύ συλλογισμό πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι ίσως έτσι να είναι η πολιτική σκηνή στο μέλλον, δηλαδή χωρίς κόμματα! Το πώς θα γίνει (αν γίνει) δεν το γνωρίζω, αλλά όταν την διάβασα μου φάνηκε ουτοπικό, όπως και το αδιάβλητο από κομματικοποίηση πανεπιστήμιο που αναφέρεις.

Προσωπικά νομίζω ότι οι φοιτητικές εκλογές, εκτός των άλλων, βάζουν τον μη σκεπτόμενο φοιτητή στο τρυπάκι των πελατειακών σχέσεων με αυτούς που ψηφίζει… κάτι που δυστυχώς δεν δείχνει να ενοχλεί κανέναν.

 
At 4/3/07 19:04, Anonymous Ανώνυμος said...

Where did you find it? Interesting read »

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home