<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar/6698326?origin\x3dhttp://wordsattack.blogspot.com', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Γράφουμε•... για να μη σκάσουμε

(Ευχαριστούμε για την κατανόηση!)

 

30.3.07

Χάσμα γενεών...

«Αχ, στην εποχή μας ήταν καλύτερα τα πράγματα. ενώ σήμερα είναι άστα να πάνε. Τότε εμείς κάναμε το ένα, κάναμε το άλλο και ήμασταν ευχαριστημένοι. Ενώ οι σημερινοί έφηβοι και νέοι θέλουν να τα κάνουν όλα με μιας και μετά μπουχτίζουν. Όλοι μέρα με τα κινητά τσούκου-τσούκου γράφουνε, μιλάνε σε αυτά ατελείωτες ώρες, ενώ εμείς ήμασταν της παρέας. Ακούγαμε καλή μουσική, όχι σαν τους σημερινούς Χατζηγιάννηδες και τους Σφακιανάκηδες που δε μου λένε τίποτα. Πηγαίναμε στη disco καμιά φορά εκεί προς το καλοκαίρι, ενώ η νεολαία σήμερα κοπανιέται στα club με κάτι ντάπα ντούπα. Θέλουν το ένα θέλουν το άλλο, έχουν τεράστιες απαιτήσεις. Να ορίστε κοίτα εδώ σε αυτό το περιοδικό που διαβάζουν άντε μέχρι 20άρηδες, γυαλιά τάδε 400 ευρώ! Αν είναι δυνατόν 4 εκατοστάρικα. Εμείς τότε τι βγάζαμε με ελάχιστα. Κάθε εβδομάδα στα κομμωτήρια, τι λέω, κάθε μέρα! Άσε το άλλο, που έχουν χάσει το ρομαντισμό. Θυμάμαι το ’87 που κάναμε πάρτυ και περιμέναμε να σβήσουμε τα φώτα για να χορέψουμε ένα blues. Σήμερα αυτά θεωρούνται ξεπερασμένα. Άλλες εποχές σου λέω σήμερα. Τότε ήμασταν καλύτερα. Περνάγαμε καλύτερα, διασκεδάζαμε καλύτερα…»


Κάπως έτσι ήταν αυτά που άκουσα να λένε δύο 38άρηδες, ένας άντρας και μια γυναίκα (που μεταξύ μας έμοιαζαν για αρκετά μεγαλύτεροι…), για όλους εμάς τους σημερινούς νέους και εφήβους. Κάποια στιγμή είπα να τους διακόψω για να τους πω πόσο λάθος είναι, αλλά τους άφησα για να δω ως που θα φτάσουν. Είναι πραγματικά εκπληκτικό αυτό που συμβαίνει κάθε φορά που ένας μεγάλος αναφέρετε στη σημερινή νεολαία. Δεν έχω ακούσει ούτε έναν για δείγμα να ξεφεύγει από το κλισέ: «η γενιά μου ήταν καλύτερη. Ζητάγαμε λιγότερα. Διασκεδάζαμε καλύτερα και περισσότερο. Ήταν καλύτερη εποχή από τη σημερινή…».


Όλοι από εκεί γύρω στα 35 και πάνω επαναλαμβάνουν ακριβώς αυτά. Αναπολούν τη δικιά τους εποχή και επιβεβαιώνουν όσους μιλάνε για χάσμα γενεών. Δεν είναι χάσμα απλώς, γκρεμός είναι στην πραγματικότητα. Δεν ξέρω πως καταφέρνει πάντα η προηγούμενη γενιά να αποκόβεται κάθε φορά από την επόμενη και να ζει στον κόσμο της.


Στη θέση των σημερινών 38άρηδων θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε. Ένας 80 χρονών που αναπολεί τη δικιά του εποχή, γιατί τότε πάλευαν για ιδανικά, ενώ οι σημερινοί νέοι είναι απολιτικ και ωχαδερφιστές. Ένας παππούς που έζησε πριν τα αυτοκίνητα βγουν στους δρόμους φαντάζομαι ότι θα αναθεμάτιζε τους άμυαλους νέους και τις διαβολικές εφευρέσεις τους. Και ούτω καθεξής…


Όμως αυτές οι αντιλήψεις μου φέρνουν στο μυαλό άτομα που δεν προσαρμόζονται στις εξελίξεις, που δεν ενδιαφέρονται στην πραγματικότητα να έρθουν κοντά στη νέα γενιά. Που πιστεύουν ότι ξέρουν τους νέους, ενώ στην πραγματικότητα έχουν μεσάνυχτα.


Πολλά πράγματα αλλάζουν με τις δεκαετίες. Με πρώτο και καλύτερο την ταχύτητα πληροφόρησης. Το μόνο πρόβλημα είναι να μπορέσεις να ξεχωρίσεις και να αξιοποιήσεις την πληροφορία. Και ο σημερινός νέος σίγουρα ξέρει πολλά περισσότερα πράγματα από τους μεγαλύτερούς του.


Μας λένε ότι οι σημερινές παρέες δεν είναι όπως οι δικές τους, που έπαιζαν στις αλάνες και ότι αυτοί είχαν ισχυρούς δεσμούς φιλίας. Ε τώρα, δε φταίνε οι νέοι που σε αυτά τα τσιμέντινα οικοδομήματα που ονομάζονται πόλεις δε φρόντισαν να αφήσουν λίγο χώρο ελεύθερο… Όσο για τη φιλία; Πάντα υπήρχαν ισχυρές φιλίες και πάντα θα υπάρχουν. Πάντα υπήρχαν πισώπλατα μαχαιρώματα και πάντα θα υπάρχουν.


«Τα κινητά είναι όργανο του διαβόλου…». Κανένας δε λέει ότι πλέον βρίσκουμε τον οποιονδήποτε και μιλάμε μαζί του οπουδήποτε. Κάτι ανάλογο λένε και για το ίντερνετ. Αλλά άστο αυτό. Ας μάθουν πρώτα τι είναι ίντερνετ και το ξανασυζητάμε μετά…


«Χάθηκε ο ρομαντισμός…», λένε. Εγώ πάλι γιατί θυμάμαι τα πάρτυ στο γυμνάσιο και στο λύκειο όπου κάναμε ακριβώς το ίδιο που έκανε ο οργισμένος με τη νεολαία 38άρης… χαμηλώναμε τα φώτα για να χορέψουμε μπαλάντες. Ή γιατί όλα τα ζευγαράκια επιζητούν μερικές ρομαντικές στιγμές; «Οι σημερινές 16άχρονες είναι…» συνεχίζει ειρωνικά η «κυρία», υπονοώντας ότι τα πετάνε όλα έξω. Κι εγώ να αναρωτιέμαι πως μπορούμε να συγκρίνουμε περιόδους όπου η σεξουαλικότητα ήταν ταμπού με το σήμερα; Και ποιος μου λέει εμένα ότι όταν κάποτε έβγαζαν το σεντόνι μετά την πρώτη νύχτα του γάμου, για να το δει το χωριό, δεν ήταν μούφα; Ή ότι δεν έλεγε στο σύζυγο πως μικρή είχε κάποιο ατύχημα, του στυλ έπεσε από δέντρο; Και πιστέψτε με, έχω ακούσει για το τι γινόταν τα χωριά στις περασμένες δεκαετίες (όπως για παιδάκια που όλως τυχαίος έμοιαζαν στο γείτονα…).



Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να σταματήσουν τα κλισέ της κάθε γενιάς προς την προηγούμενη και την επόμενη. Και το σημαντικότερο, να επικοινωνήσουν μεταξύ τους περισσότερο...

9 Comments:

At 10/4/07 10:44, Anonymous Ανώνυμος said...

δεν ξέρω τι τύποι ήταν αυτοί που άκουσες, όπως δεν ξέρω πως ''καταντάς'' στα τριαντακάτι αν είναι να καταντήσεις. αυτό που ξέρω είναι ότι όταν στη ζωή σταματήσουν να σε θρέφουν άλλοι, όταν πάψεις να αναζητάς αλλού την αιτία της αποτυχίας ή της επιτυχίας σου, αλλάζεις. τα ήθη, το σεξ, η μουσική, η βαθύτερη ιδεολογία είναι άσχετα με την ηλικία, για τους σχετικά ισορροπημένους βέβαια!

 
At 12/4/07 15:44, Blogger sbouboux said...

Βασικά αυτό που με ενοχλούσε από μικρό παιδί και τώρα στα 22 ακόμα περισσότερο είναι το κλισέ που ακούς από μεγαλύτερους "η νεολαία σήμερα είναι...". Και αρχίζουν το θάψιμο μετά. Σίγουρα δεν το κάνουν όλοι αυτό, αλλά πάρα πολλοί.
Μεγαλώνοντας όλοι μας αλλάζουμε κι ας μην το καταλαβαίνουμε άμεσα. Ένα από τα πράγματα που θα ήθελα από τον εαυτό μου μετά από 10-20-30 χρόνια είναι ακριβώς αυτό, να μη χρησιμοποιώ το ίδιο κλισέ...

 
At 13/4/07 11:56, Anonymous Ανώνυμος said...

στο χέρι σου είναι φαντάζομαι....σε μια ελλάδα που αναπαραγάγει μόνο κλισε! :)

 
At 28/1/08 17:47, Anonymous Ανώνυμος said...

i ka8e genia pisteuw 8a eprepe n kanei tis dikes tis epanastaseis....alla stin simerini epoxi mallon kala lene oi megaliteroi oti emeis den kanoume tipota....i kai an kanoume opws gia paradeigma oi katalipseis den ein kati pou oi neoi pisteuan apla ginotan xabales k xaname sxolikes meres k gnwsi!ws pros auto oi megaliteroi ena dikio to exoun :)
bebaia omws den eimai anamesa se autous tous neous kai eim poli iperifani gi auto

 
At 29/1/08 19:18, Anonymous Ανώνυμος said...

Βασικά ο κάθε ένας από εμάς (νέος ή μεγαλύτερος) θα πρέπει να μπορεί να κρίνει, γιατί έτσι θα μπορέσει να καταλάβει τι γίνεται γύρω του και πως επηρρεάζεται ο ίδιος.

Σωστά λες ότι οι καταλήψεις γίνονταν για το χαβαλέ και να χάσουμε μάθημα - εξεταστική, κυρίως αυτό περνούσε ως δόλωμα στη μάζα. Επιχειρήθηκε όμως και εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων από κάθε πλευρά...
Οι μεγαλύτεροι (όπως και οι νέοι) εδώ εμφανίζονταν διαιρεμένοι (και εδώ μπαίνουν οι σκοπιμότητες, αναλόγως τη μεριά που το έβλεπε ο καθένας).

Λες ότι "...alla stin simerini epoxi mallon kala lene oi megaliteroi oti emeis den kanoume tipota..." . Αυτό είναι ακριβώς που θέλω να πω στο post. Ότι η κάθε γενιά είναι αποκομμένη από την προηγούμενη ή την επόμενη. Υπάρχει ένα χάσμα κατανόησης ή και αδιαφορίας και συμπεριφορών που μεταδίδονται και διαιωνίζουν την κατάσταση. Η κάθε γενιά τα ρίχνει σε μια άλλη. Οι νέοι εμφανίζονται αδιάφοροι και τα ρίχνουν στους μεγάλους, οι μεγάλοι εμφανίζονται βολεμένοι και με τη σειρά τους κατηγορούν τους νέους γιατί δεν αλλάζουν τον κόσμο. Αλλά αυτό δε βγάζει πουθενά. Γιατί όλοι ζούμε στην ίδια κοινωνία.

 
At 6/3/08 00:11, Anonymous Ανώνυμος said...

Η αληθεια ειναι οτι βλεπεις τα πραγματα μονοπλευρα.Δεν γινεται οι νεοι να ειναι τελειοι.Οι νεοι και ιδιαιτερα οι εφηβοι βρισκονται σ ενα σταδιο ωριμανσης οπου ακομη η κριτικη ικανοτητα κ η θεωρητικη σκεψη δεν ειναι πληρως ανεπτυγμενες.

 
At 6/3/08 23:48, Blogger sbouboux said...

Κανείς μας δεν είναι τέλειος. Και σίγουρα οι νέοι που δεν έχουν ζήσει πολλά πράγματα στη ζωή τους υστερούν σε εμπειρίες. Όμως δε θέλω ούτε να πω, ούτε να δείξω ότι οι νέοι είναι τέλειοι. Απλώς θέλω να επισημάνω τα κλισέ που επικρατούν και το πόσο αποκομμένη είναι από την προηγούμενη ή την επόμενή της η κάθε γενιά...
Όσο για την κριτική ικανότητα και τη θεωρητική σκέψη, σίγουρα ελάχιστοι νέοι τη διαθέτουν. Από την άλλη δεν έχω πειστεί σε καμία περίπτωση ότι τη διαθέτουν οι μεγαλύτεροι...

 
At 5/2/09 11:14, Blogger gewrgia_k said...

Καλησπέρα, πολύ καλό το άρθρο. Είμαι 25 ετών, φιλόλογος και θα ήθελα την άδεια να το χρησιμοποιήσω ως κείμενο για τη διδασκαλία της έκθεσης Α' Λυκείου στο θέμα που αφορά στο χάσμα γενεών. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 
At 6/2/09 00:25, Blogger sbouboux said...

ευχαριστώ γεωργία. ναι και βέβαια μπορείς (αν και προβλέπω να γίνομαι λιγάκι ρεζίλι :))!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home