<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar/6698326?origin\x3dhttp://wordsattack.blogspot.com', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Γράφουμε•... για να μη σκάσουμε

(Ευχαριστούμε για την κατανόηση!)

 

2.11.04

Αμερικάνικες Εκλογές

Αυτή την ώρα στην άλλη άκρη του ατλαντικού οι αμερικάνοι ψηφίζουν για την ανάδειξη προέδρου στις πιο αμφίρροπες εκλογές που έχουν γίνει. Από ότι φαίνεται θα περιμένουμε αρκετές μέρες μέχρι να μάθουμε το τελικό αποτέλεσμα, καθώς είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν πολλές ενστάσεις σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ για την καταμέτρηση των ψήφων.
Μια και τελείωσε η πρώτη θητεία του αγαπητού μας Τζορτζ Τζ. Μπους, να κάνουμε ένα σύντομο απολογισμό της τετραετίας μέσα από τις επόμενες παραγράφους.
Ο Ντικ Τσέινι, νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, είχε δηλώσει το 2000 από τη θέση του διευθύνων συμβούλου της εταιρείας Halliburton ότι δεν πρόκειται να κάνουν καμία δουλειά στο Ιράκ. Μέχρι σήμερα η εν λόγω εταιρεία έχει υπογράψει συμβόλαια ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την περίφημη ανοικοδόμηση των Ιράκ Αφγανιστάν.
34,6 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (1 στους 8). Επίσης 6,8 εκατομμύρια άνθρωποι χαρακτηρίζονται ως φτωχοί και 35 εκατ. άτομα οικονομικά ανασφαλή. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος κέρδισε 30858 δολάρια από το προσωπικό του εισόδημα, εξαιτίας της φορολογικής μεταρρύθμισης.
43,6 εκατ. άνθρωποι δεν είχαν υγειονομική περίθαλψη στο τέλος του 2002. 2,4 έχασαν το προνόμιο αυτό κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας του Μπους.
Το 50% των εργατών που καθάρισαν τα συντρίμμια στο σημείο μηδέν απέκτησαν μακροχρόνια προβλήματα υγείας, καθώς δε λήφθηκαν τα απαραίτητα για την προστασία τους μέτρα. Οι μισοί από αυτούς δεν καλύπτονταν από υγειονομική περίθαλψη. Αναπνευστικά προβλήματα απέκτησαν το 78% αυτών και το 88% απέκτησε ωτολαρυγγολογικά προβλήματα.
Να προσθέσουμε και το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, περίπου 550 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης ο στρατιωτικός προϋπολογισμός θα ανέλθει σε νέα επίπεδα ρεκόρ, πάνω από 500 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου όσα ξοδεύει ο μισός υπόλοιπος κόσμος), τη στιγμή που δίνουν ελάχιστα ως βοήθημα για τις χώρες του τρίτου κόσμου. Για να μην αναφέρουμε και το θεοκρατικό καθεστώς που επιχειρείτε να καθιερωθεί.
Βέβαια μην περιμένετε και πολλά διαφορετικά πράγματα από τον αντίπαλο του νυν προέδρου Κέρι. Απλώς ίσως σιγά σιγά σταματήσουν την επιθετική πολιτική τους στη Μέση Ανατολή, χωρίς να έχουν αποσυρθεί από Ιράκ και Αφγανιστάν. Τα Βαλκάνια θα επανέλθουν στην ατζέντα της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής, με τους αλβανώφονους να στηρίζονται κατά πάσα πιθανότητα όπως και επί προεδρίας Κλίντον. Κατά τα άλλα μόνο σε θέματα εσωτερικής πολιτικής θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές και αυτές δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι διατεθειμένος να τις πραγματοποιήσει ή θα τις θάψει και αυτός με πρόσχημα την εξωτερική απειλή.
Αύριο ξημερώνει μια ίδια μέρα όποιος και να βγει από τους δύο…