<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar/6698326?origin\x3dhttp://wordsattack.blogspot.com', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Γράφουμε•... για να μη σκάσουμε

(Ευχαριστούμε για την κατανόηση!)

 

10.8.04

No e-patents

Τα μαθηματικά ανήκουν στο Θεό. Με αυτή τη φράση ένας σπουδαίος προγραμματιστής στρεφόταν εναντίον των προγραμμάτων με κλειδωμένο κώδικα τα οποία θεωρούσε εμπόδιο στην εξέλιξη της επιστήμης της πληροφορικής. Το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι σοβαρό και σίγουρα πολυδιάστατο. Οι υπέρμαχοί της όμως μπορούν να φτάσουν και σε ακρότητες. Φανταστείτε τον Πυθαγόρα να ζητάει αμοιβή κάθε φορά που κάνουμε χρήση του πυθαγορείου θεωρήματος. Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας δεν πρέπει να σημαίνει κλείδωμα ιδεών.
Η Ε.Ε. ετοιμάζεται να εκδώσει οδηγία για κατοχύρωση εφευρέσεων εντάσσοντας σε αυτές και τα προγράμματα λογισμικού, κάτι που έχει ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις. Δεδομένου του ότι τα προγράμματα δεν είναι στην τελική παρά μαθηματικοί αλγόριθμοι, φανταστείτε κάποιον να κατοχυρώσει τον αλγόριθμο εξεύρεσης του ελάχιστου κοινού διαιρέτη. Όλοι εμείς οι υπόλοιποι που έτσι κι αλλιώς θα μπορούσαμε να φτιάξουμε αυτό το πρόγραμμά, θα είμαστε παράνομοι αν δεν πάρουμε την άδειά του.
Για να μην γίνουν οι πατέντες λογισμικού μονοπώλια ιδεών, πολλές ομάδες και οργανώσεις από όλοι την Ευρώπη, καθώς και πολλοί ακαδημαϊκοί και προγραμματιστές μας προτρέπουν να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στη συγκεκριμένη οδηγία συνυπογράφοντας δήλωση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση www.noepatents.gr. Όσοι πιστοί προσέλθετε!

1 Comments:

At 12/4/05 13:29, Blogger amarkos said...

Πολύ καλά τα λες. Για όσους θέλουν να μαθαίνουν από κοντά στις εξελίξεις -γιατί όχι και να τις επηρεάσουν- ένα πρώτο βήμα είναι η εγγραφή τους στην mailing list της ελληνικής ομάδας epatents.hellug.gr που βρίσκεται εδώ.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home