<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar/6698326?origin\x3dhttp://wordsattack.blogspot.com', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Γράφουμε•... για να μη σκάσουμε

(Ευχαριστούμε για την κατανόηση!)

 

10.6.04

Δυο μέτρα και δυο σταθμά – Αφιερωμένο στους «συντρόφους»

Δεν συμφωνώ με αυτό που λες αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες, έλεγε ο θείος Βολταίρος. Κάτι που έμελλε να μετατραπεί σε «δόγμα» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μιλάω φυσικά για την ελευθερία της έκφρασης.
Περιστατικό πρώτο: Ένα πρωί, πολύ πρωί, άνοιξα την τηλεόραση και έπεσα πάνω σε ένα από τα τηλεοπτικά δεκάλεπτα σποτ του ΚΚΕ. Κατήγγειλε τις κυβερνήσεις των χωρών του Ανατολικού Μπλοκ που εντάχτηκαν στην Ε.Ε. για τα μέτρα που έχουν πάρει ενάντια στους κομμουνιστές και τα κομμουνιστικά κόμματα καθώς και την ίδια την Ε.Ε. που παρά την φιλελεύθερη κατεύθυνσή της και την Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει υιοθετήσει κλείνει τα μάτια σε αυτά τα μέτρα.
Περιστατικό δεύτερο: Το τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών του πανεπιστημίου Μακεδονίας είχε διοργανώσει συνέδριο στις 4 και 5/6 με τίτλο: «Ενθυμούμενοι τον Κομμουνισμό γιορτάζοντας 15 χρόνια Δημοκρατίας στην Ανατολική Ευρώπη». Στο συνέδριο θα μιλούσε και ο «περιβόητος» γάλλος ιστορικός Στεφάν Κουρτουά (συγγραφέας της Μαύρης Βίβλου του Κομμουνισμού) για το θάνατο του κομμουνισμού – μάλλον αγαπημένο του θέμα. Μέλη του ΚΚΕ είχαν αντιδράσει έντονα εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή του συνεδρίου θεωρώντας το μέχρι και προπαγανδιστική ενέργεια ενόψει των ευρωεκλογών. Κι όταν δεν εισακούστηκαν οι διαμαρτυρίες τους μαζεύτηκαν 300 μαντράχαλοι και σταμάτησαν με το έτσι θέλω την ομιλία (που τελικά έλαβε χώρα σε ξενοδοχείο της πόλης).
Ερώτημα πρώτο: Δεν αποτελεί θράσος να μιλάνε για πολιτικές ελευθερίες οι υποστηρικτές των δικτατοριών του ανατολικού μπλοκ; Υπήρχαν στη Σοβιετική Ένωση Φιλελεύθερα κόμματα; Τέλος μήπως αντί να καταγγέλουν την Ε.Ε. και να ζητάνε αποδέσμευση, να την εκμεταλλευτούν, μιας κι έχουν δίκιο και να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο; (Δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα παίρνει απόφαση υπέρ του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης)
Ερώτημα δεύτερο: (Δεν θα σχολιάσω τον γάλλο παπαρολόγο που με μεγάλο θράσος συνέκρινε τα εγκλήματα του Ναζισμού με αυτά του Κομμουνισμού) Με ποιο δικαίωμα μέλη του ΚΚΕ αποφασίζουν και διατάζουν ποιος θα μιλάει σε συνέδρια και τι θα λέει; Μήπως έχουν δικαίωμα να εμφανίζονται στα δικά τους Αντικαπιταλιστικά προπαγανδιστικά συνέδρια οι ΔΑΠίτες και οι ΠΑΣΠίτες και να τα σταματούν;
Το πρόβλημα είναι πως μερικοί έξυπνοι «επαναστάτες» έχουν την εντύπωση πως μπορούν να προβάλλουν τις αρχές του φιλελεύθερου δικαίου όποτε τους συμφέρει αν και κατά τα άλλα το απορρίπτουν. Για αυτούς ο σκοπός αγιάζει τα μέσα αν και το αρνούνται. Δυστυχώς για αυτούς δεν περνάν απαρατήρητοι από όλους…