Σε δύο εβδομάδες έχουμε εκλογές, τις πρώτες ευρωεκλογές στην ΕΕ των 25. Το όλο κλίμα όμως που επικρατεί αυτές τις μέρες είναι αρκετά χαλαρό με ορατά τα αποτελέσματα αποχής- απάθειας. Το 1999 στο Ηνωμένο Βασίλειο πήγαν στις κάλπες για να ψηφίσουν στις τότε εκλογές 11 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ για το «Μπιγκ Μπράδερ 3» ο αριθμός αυτών που ψήφισαν υπερέβη τα 23 εκατομμύρια. Όταν ένα «ριάλιτι σόου» συγκεντρώνει περισσότερες ψήφους από τις εκλογές καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά, καταλαβαίνουμε ότι η πολιτική απάθεια είναι κάτι το οποίο καλύπτει σαν σκιά την Ευρώπη του σήμερα. Η απάθεια αυτή μπορεί να μας οδηγήσει σε καταστάσεις στις οποίες οι εκλεγμένοι, από μια μειοψηφία πλέον, θα κυβερνούν κάνοντας ότι θέλουν ξέροντας ότι κανένας δε θα ενδιαφέρεται για τις πράξεις του. Επιβάλλεται λοιπόν στις επερχόμενες ευρωεκλογές η συμμετοχή να είναι όσο μεγαλύτερη γίνεται, γιατί έτσι και μόνο θα βοηθηθεί η δημοκρατία μας. Ωραία και τι να ψηφίσουμε θα πει κάποιος, αφού και οι δύο μεγάλοι κομματικοί σχηματισμοί φαίνονται να έχουν πολύ περισσότερα κοινά από διαφορές (αν υπάρχουν και αυτές). Ακόμη και αν δε θέλετε να στηρίξετε κάποιον από τους υπόλοιπους σχηματισμούς, τότε δηλώστε παρόν με ένα άκυρο-λευκό. Θα ήταν πολύ καλύτερο από την αποχή, η οποία μόνο ως αδιαφορία μπορεί να εκληφθεί.
Προχθές θυμηθήκαμε ένα άλλο πολύ σημαντικό πολιτικό γεγονός της δεκαετίας του 70. Δόθηκαν στη δημοσιότητα ντοκουμέντα από τα αμερικανικά Αρχεία Εθνικής Ασφαλείας με περιεχόμενο διάλογους ανάμεσα στον πρόεδρο Νίξον και τον υπουργό εξωτερικών εκείνης της εποχής Χένρι Κίσινγκερ. Όλα όσα αναφέρονται παρακάτω ελέχθησαν λίγες μέρες μετά το πραξικόπημα στο Σαντιάγκο της Χιλής.
Σε ένα από αυτά ο Κίσινγκερ διηγείται στον Νίξον με ποιο τρόπο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες βοήθησαν τα πράγματα ώστε να οδηγηθούμε στο πραξικόπημα. Ο πρώτος μάλιστα κατηγορεί τις εφημερίδες ότι «εθελοτυφλούν και δεν καταλαβαίνουν τη σημασία του γεγονότος να καταρρεύσει μια κομμουνιστική κυβέρνηση». «Αντί να μας χειροκροτούν μας αποδοκιμάζουν», «την εποχή του Αϊζενχάουερ θα ήμασταν ήρωες» είναι μερικές από τις εκφράσεις του «Μέγου της διπλωματίας» προς τον τότε πρόεδρο, και συνεχίζει: « Δεν εννοώ ότι το κάναμε, εννοώ ότι τους βοηθήσαμε να το κάνουν». Μετά από ένα διαγραμμένο σημείο συνεχίζει: «Δημιούργησε τις συνθήκες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Συνολικά δόθηκαν στη δημοσιότητα 20000 αποχαρακτηρισμένα έγγραφα με τηλεφωνικές συνομιλίες του Χένρι Κίσινγκερ τις περιόδου 1969-1974.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο Σαλβατόρ Αλιέντε ήταν ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος μιας χώρας, ο οποίος δολοφονήθηκε μέσα στο προεδρικό μέγαρο βρικόμενος σε κατάσταση άμυνας. Ακολούθησε δικτατορία υπό τον Πινοσέτ, η οποία έχοντας τη στήριξη των ΗΠΑ προκάλεσε διώξεις και βασανισμούς με αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. (Η είδηση πάρθηκε από το "Εθνος" της Παρασκευής 28/5)
Αυτά…
2 Comments:
best regards, nice info » »
Very nice site! mutual funds hoveround electric wheelchairs Angeles attorney california los malpractice medical
Δημοσίευση σχολίου
<< Home