<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6698326\x26blogName\x3dwords+attack\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://wordsattack.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3del_GR\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://wordsattack.blogspot.com/\x26vt\x3d-8728063302081268740', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Γράφουμε•... για να μη σκάσουμε

(Ευχαριστούμε για την κατανόηση!)

 

17.5.05

Περήφανος γιατί πρέπει να ντρέπομαι;

Συνδικαλιστής σημαίνει να υπηρετείς τη συντεχνιακή λογική. Δεν νοείται κάτι διαφορετικό από αυτό. Και όταν κάποιος προβάλει μια διαφορετική λογική δέχεται την κατακραυγή των υπολοίπων, όχι για τα επιχειρήματά του αλλά γιατί δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο του.
Οι σύλλογοι φοιτητών στα πανεπιστήμια είναι τα συνδικαλιστικά όργανα των φοιτητών. Και για αυτό το λόγο είναι θεωρητικά αδιανόητο για ένα φοιτητικό σύλλογο να μην υπηρετεί την αντίδραση σε κάθε είδους αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση. Αξιολόγηση, αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΚΕΣ, διανομή δωρεάν συγγραμμάτων, ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων… η θέση που πρέπει να υποστηριχτεί είναι δεδομένη.
Αυτά καταλαβαίνω φέτος που συμμετέχω στο φοιτητικό σύλλογο του τμήματός μου. Σήμερα και για τρεις μέρες απεργούν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές υπερασπιζόμενοι το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Δηλαδή στο νομοσχέδιο της αξιολόγησης που αν λειτουργήσει σωστά υπάρχει ο κίνδυνος να τους αναγκάσει μέχρι και να δουλέψουν – να πάνε στα αμφιθέατρα, να γράψουν εργασίες και άλλα τέτοια φρικτά! Χθες έγινε γενική συνέλευση στο τμήμα μου για να συμμετέχει ο σύλλογος στις κινητοποιήσεις…
Για να μην τα πολυλογώ άρχισε μια κνίτισσα το παραμύθι της περί θυσίας του δημόσιου και «κοινωνικού» χαρακτήρα της εκπαίδευσης στο βωμό του κεφαλαίου και του κέρδους. Και μετά πήρα κι εγώ το λόγο προσπαθώντας να δείξω το παράλογο των ισχυρισμών τους – πράγμα ανθρωπίνως αδύνατο!
Στο τέλος ακολούθησε περίπου ο παρακάτω διάλογος:

ΕΓΩ: Εντάξει, εντάξει, ας συμφωνήσουμε στο ότι διαφωνούμε.
ΚΝΙΤΙΣΣΑ: Πρέπει να μας πεις συνάδελφε με ποια πλευρά τάσσεσαι και ποια πολιτική υπηρετείς.
ΕΓΩ: Πάντως όχι με την πολιτική υποστήριξης της συντεχνίας και του κατεστημένου.
ΚΝΙΤΙΣΣΑ: Δηλαδή είσαι με την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που υποβαθμίζουν την δημόσια παιδεία… (συνεχίζει το παραλήρημα)
ΕΓΩ: Εγώ είμαι με τις αλλαγές.
ΚΝΙΤΙΣΣΑ: (συνέχεια του παραληρήματος) Πρέπει να απολογηθείς στις λαϊκές οικογένειες που πληρώνουν από το υστέρημά τους… (συνεχίζει ακόμα)
ΕΓΩ: (αποστομώθηκα!)
ΚΝΙΤΙΣΣΑ: (παραλήρημα reloaded) … και θα έπρεπε να ντρέπεσαι που ήρθες εδώ να μας πεις τις απόψεις του κεφαλαίου…
ΕΓΩ: καλά, καλά, ντρέπομαι, είμαι πράκτορας του κεφαλαίου και διασπαστής του φοιτητικού κινήματος και ότι άλλο θες. Μπορείς να σταματήσεις τώρα;

Πέρα από τη σύγχυση πάντως η αποτίμηση της συνέλευση ήταν θετική. Πρώτων ο σύλλογος τελικά δεν πήρε απόφαση να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις. Και δεύτερον μπορώ πλέον να είμαι σίγουρος πως βαδίζω σε στο σωστό δρόμο: όταν τρακάρεις με αυτός που κινούνται ανάποδα μπορεί να καταλάβεις ότι εσύ πηγαίνεις σωστά!Έχω όμως και μια απορία: Μήπως τελικά θα πρέπει να νιώθω περήφανος για το ότι «θα έπρεπε να ντρέπομαι;»

7 Comments:

At 17/5/05 13:21, Blogger amarkos said...

>Δηλαδή στο νομοσχέδιο της αξιολόγησης >που αν λειτουργήσει σωστά υπάρχει ο >κίνδυνος να τους αναγκάσει μέχρι και να
>δουλέψουν – να πάνε στα αμφιθέατρα, να >γράψουν εργασίες και άλλα τέτοια φρικτά!

Δεν είναι έτσι. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος που αναφέρεις. Οι ίδιοι "καθηγητές" που τρώνε από τους πόρους των πανεπιστημίων σήμερα χωρίς να προσφέρουν το έλαχιστο ακαδημαϊκό έργο, θα είναι και οι ευνοημένοι από την αξιολόγηση του αύριο. Γιατί δυστυχώς αυτοί οι "καθηγητές" ενός τμήματος το μόνο που θα μπορούσαν να φοβούνται από την αξιολόγηση είναι μήπως χάσουν κανένα ευρώ από τα προγράμματα. Οι κλίκες και οι συντεχνίες θα συνεχίσουν να υπάρχουν γιατί πολύ απλά υπάρχουν πολιτικά οφέλη. Δίκιο για 'μένα έχουν οι καθηγητές που είναι υπέρ μιας άλλης αξιολόγησης.

 
At 17/5/05 14:09, Blogger stavros said...

>Και για αυτό το λόγο είναι θεωρητικά
>αδιανόητο για ένα φοιτητικό σύλλογο να
>μην υπηρετεί την αντίδραση σε κάθε
>είδους αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση.
>Αξιολόγηση, αναγνώριση επαγγελματικών
>δικαιωμάτων των ΚΕΣ, διανομή δωρεάν
>συγγραμμάτων, ίδρυση μη κρατικών
>πανεπιστημίων… η θέση που πρέπει να
>υποστηριχτεί είναι δεδομένη.

Προσωπικά, με την ενασχόλησή μου με τα φοιτητικά "κοινά", κατέληξα στο εντελώς αντίθετο συμπέρασμα !
Οι περισσότεροι (εκτός από τους κνίτες) συμφωνούν στις κατ ιδίαν συζητήσεις ότι η κατάσταση είναι λίγο-πολύ άρρωστη.

Και ότι χρειάζονται ουσιαστικές τομές για να μπορέσει πράγματι να ορθοποδήσει το σύστημα.

Αλλά φοβούνται να το πούν γιατί θα τους πάρουν με τις τομάτες...

...προσωπικά, όταν μιλούσα με φίλους συμφοιτητές για την ανάγκη της κατάργησης του μοναδικού (& δωρεάν διανεμόμενου) βιβλίου, μόνο που δεν με προπυλάκιζαν(!)
"Μα γιατί να μην πάρω το βιβλίο, αφού το δικαιούμαι;"
"Για να έχει υπολογιστές στα εργαστήρια και στις βιβλιοθήκες, και δωρεάν φωτοτυπίες στη βιβλιοθήκη... (ηλίθιο εγωϊστικό πλάσμα!)"
Αλλά δεν...

 
At 17/5/05 14:27, Blogger S G said...

νασαι περηφανος ναι. Οσο κυριαρχουν οι παμφλεταριοι στα πανεπιστημια, τοσο θα φευγουν οι σοβαροι φοιτητες και καθηγητες για αλλα μερη, που η ερευνα πληρωνεται, η τεμπελια τιμωρειται και το εργο εκτιμαται αντι να καταδιωκεται απο κομπλεξικους...

 
At 17/5/05 23:23, Blogger Roark said...

Κνίτες...

Εμείς όταν ήμυον στη Σχολή (μία είναι η Σχολή lol) είχαμε ΕΑΑΚ δεύτερη δύναμη. Εκεί να δεις τι πάει να πει τραμπουκισμός (ιδεολογικός και φυσικός).

Το πρόβλημα είναι ότι πέρα από τη γραφικότητα γενιές Ελλήνων βγαίνουν από τα ΑΕΙ με αστείες γνώσεις και κατεστραμένα μυαλά.

 
At 18/5/05 09:47, Blogger System Intruder said...

amarkos: Αυτό που πιστεύω είναι ότι ακόμα και με αυτό το νομοσχέδιο θα υπάρχει επιτέλους και επισημοποιημένα έλεγχος για το ποιοι καθηγητές πάνε στα μαθήματα, τι εργασίες δημοσιεύουν, τι έρευνα κάνουν, για ποιους... Αντιλαμβάνομαι πως δυστυχώς υπάρχει η πιθανότητα να καλύπτει ο ένας τον άλλον. Επίσεις υπάρχει και το θέμα των ποινών, αν θα υπάρχουν, ποιες θα είναι, τι θα γίνει τελοσπάντων με τα πορίσματα της αξιολόγησης. Τέλος είναι θλιβερό που δημιουργήται άλλο ένα όργανο, μια επιτροπή, δηλαδή κι άλλη γραφειοκρατία ενώ θα μπορούσαν να απευθυνθούν σε κάποιο αναγνωρισμένο διεθνή οργανισμό αξιολόγησης. Αυτό εννοείς σαν άλλη αξιολόγηση ή κάτι που μου διαφεύγει;

stavrosg: Αυτό ακριβώς εννοώ. Ότι ενώ όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, η συνδικαλιστική λογική που υπάρχει στους Συλλόγους εμποδίζει τον καθένα να το εκφράσει.
Φαντάσου πως στις δικές μας συνελεύσεις αναγκαζόμουν εγώ (από ανεξάρτητη παράταξη) να υποστηρίζω την αξιολόγηση, τη σύνδεση με την αγορά εργασίας, την κατάργηση του δωρεάν συγγράματος γιατί οι ΔΑΠίτες περιορίζονταν στο να λένε πως δεν συμφωνούν απόλυτα με την κυβέρνηση για να γλιτώσουν την αντιπαράθεση με τους Κνίτες και να φανούν "μαχητές των δικαιωμάτων των φοιτητών"!
Όχι τίποτα άλλο αλλά έχω αρχίσει να φαίνομαι πιο φιλοκυβερνητικός κι από αυτούς και θα μου βγει το όνομα. :-p

 
At 21/5/05 17:43, Blogger Phantasmak said...

Αν και δε γνωρίζω τα πεπραγμένα των ελληνικών φοιτητικών παρατάξεων, μου φαίνεται ότι έχουν κάνει και χρήσιμα πράγματα. Π.χ. να ανεβάσουν το όριο εισοδήματος ώστε να μπορούν περισσότεροι να κάνουν αίτηση για δωμάτιο σε φοιτητικές εστίες, να μετριάσουν την τιμωρία κάτι φοιτητών που αντέγραψαν... Δηλαδή από το τίποτα είναι καλό που υπάρχουν κι αυτοί. Τώρα για την κομματική εκπροσώπηση ανάμεσα στους φοιτητές, καλό είναι που υπάρχουν κι αυτοί κι ας έχουν τη μερίδα του λέοντος στην εκπροσώπηση των φοιτητών.

Κατά τ' άλλα ας τολμούσαν αυτοί οι "παμφλετάριοι" να κάνουν τους τοίχους κανενός πανεπιστημίου στις ΗΠΑ σαν ταπετσαρίες απ' τις προκυρήξεις... Θα τους μπαγλάρωνε το FBI όλους! Το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι και ορμητήριο για πολιτική φωνή αλλά όχι για λαϊκίζουσα φωνή.

 
At 6/3/07 06:37, Anonymous Ανώνυμος said...

Cool blog, interesting information... Keep it UP » »

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home