<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6698326\x26blogName\x3dwords+attack\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://wordsattack.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3del_GR\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://wordsattack.blogspot.com/\x26vt\x3d-8728063302081268740', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Γράφουμε•... για να μη σκάσουμε

(Ευχαριστούμε για την κατανόηση!)

 

3.4.06

Φοιτητικές Εκλογές - Οδηγός για ψηφοφόρους


Ένα αξιοσημείωτο γεγονός λαμβάνει χώρα τέτοιες μέρες κάθε χρόνο, διαταράσσοντας τους τυπικούς ρυθμούς της ακαδημαϊκής ζωής (καφετέριες ερημώνουν, οι ήχοι από το τάβλι σταματούν κτλ.) καλώντας τους φοιτητές να δώσουν δυναμικό παρών στα δελτία των οχτώ, στις εφημερίδες και στα λοιπά μέσα, και να αποδείξουν πως συμμετέχουν κι αυτοί στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι της χώρας. Αυτό είναι οι Φοιτητικές Εκλογές! Το τι μελάνι, αφίσες, προκηρύξεις, διακηρύξεις, υποσχέσεις, ψησίματα, ταξίματα, τηλέφωνα, ρουσφέτια (και ολίγη κλωτσοπατινάδα αν χρειαστεί) σπαταλούν οι υποψήφιοι για μια θέση στα Διοικητικά Συμβούλια είναι πια γνωστό στους πάντες.

Αλήθεια όμως αναρωτηθήκατε ποτέ τι κάνει ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ενός Φοιτητικού Συλλόγου; Κολλάει αφίσες; Κολλάει μπρίκια; Διοργανώνει πάρτυ κι εκδρομές και βραδιές ποίησης; Τσακώνεται/πλακώνεται κι αποχωρεί από γενικές συνελεύσεις; Τα κάνει πλακάκια με τους καθηγητές; Εξαφανίζεται εντελώς κι εμφανίζεται στις επόμενες εκλογές; Τι ρόλο βαράει τελικά αφού εκλεγεί (και ικανοποιήσει την προσωπική του ματαιοδοξία) έναν ολόκληρο χρόνο; Όλα τα παραπάνω καθορίζονται από την παράταξη με την οποία θα εκλεγεί.

Πολλές και διάφορες οι εναλλακτικές προτάσεις για όλους μας (ποικίλουν από σχολή σε σχολή), τρεις από αυτές όμως φαίνεται να κυριαρχούν στην (εξ) αγορά των ψήφων. Εδώ παρουσιάζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε πρότασης – πακέτου γιατί καλός καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής (διότι και ο ψηφοφόρος, καταναλωτής είναι)…


Πρόταση ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (κωδικό όνομα: Γαλάζια Λίμνη)
Κομματική υποστήριξη:
ΝΔ (Νέα Δημοκρατία, Νέα Διακυβέρνηση, Νέοι Διορισμοί…)
Σλόγκαν: Κοντά στο φοιτητή, Μπορούμε περισσότερα (Γαλάζιος ουρανός, τζατζίκι στα σουβλάκια κι άλλα αυτονόητα)
Τι προσφέρει το πακέτο: Εκπαιδευτικές εκδρομές στη Μύκονο και στην Αράχοβα, πολιτιστικές έξοδοι σε μπουζούκια και σκυλάδικα (τα έσοδα των οποίων πάνε στο φτωχό ταμείο της παράταξης), σημειώσεις για μαθήματα (μπαγιάτικες, αλλά τι τα θες, όποιος βαριέται να ζυμώσει…) και τοίχους σε χρώμα μπλε από τις αφίσες.
Διοικητικό Συμβούλιο: Ποιος χρειάζεται κι άλλη γραφειοκρατία;;;
Γενικές Συνελεύσεις: Τι είναι αυτό;;;
Γιατί να τους ψηφίσετε: Γιατί όλη η Ελλάδα είναι μπλε, γιατί δεν γουστάρετε την ΠΑΣΠ, γιατί είστε φαν του Notis και της Πέγκυ Ζήνα ή δεν πατάτε το πόδι σας στη σχολή (και δε βρίσκετε θύμα να πάρετε σημειώσεις). Κάτι άλλο;

Πρόταση ΠΑΣΠ (κωδικό όνομα: Πράσινος Βάλτος)
Κομματική υποστήριξη: ΠΑΣΟΚ;;; (δεν παίρνω κι όρκο!)
Σλόγκαν: Μαζί στη νίκη, το μέλλον μας ανήκει (ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά, γιατί έτσι μας αρέσει και άλλα κλασικά κι αξεπέραστα!)
Τι προσφέρει το πακέτο: Εκπαιδευτικές εκδρομές στη Σαντορίνη και στο Πήλιο, πολιτιστικές έξοδοι σε μπουζούκια και ρεμπετάδικα, σημειώσεις για μαθήματα (μπαγιάτικες, αλλά είπαμε, όποιος βαριέται να ζυμώσει…) και τοίχους σε χρώμα πράσινο από τις αφίσες.
Διοικητικό Συμβούλιο: Θα είναι και οι ΔΑΠίτες εκεί; Ξενέρωμα!
Γενικές Συνελεύσεις: Πρωτάθλημα το οποίο κερδίζει όποιος κερδίσει τα περισσότερα ψηφίσματα στο τέλος της χρονιάς. «Άντε να μαζέψουμε τους δικούς μας για να ψηφίσουν και να τους φάμε λάχανο τους αχώνευτους!»
Γιατί να τους ψηφίσετε: Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι (ακόμα;) εδώ, γιατί δεν γουστάρετε την ΔΑΠ, γιατί είστε φαν του Ρέμου και της Vissi ή δεν πατάτε το πόδι σας στη σχολή (και δε βρίσκετε θύμα να πάρετε σημειώσεις). Σας θυμίζουν κάτι τα παραπάνω; (μπα, η ιδέα σας είναι!)

Πρόταση ΠΚΣ (κωδικό όνομα: Κόκκινη Επανάσταση)
Κομματική υποστήριξη:
ΚΚΕ και συνεργαζόμενες δυνάμεις (Λιάνα Κανέλη)
Σλόγκαν: Ενιαία, Δημόσια και Δωρεάν Ανώτατη Παιδεία για όλους (…η οποία μπορεί να υπάρξει μόνο μετά την κατάρρευση του απάνθρωπου καπιταλιστικού συστήματος και αφού το ΚΚΕ πάρει την εξουσία)
Τι περιέχει το πακέτο: Γενικές Συνελεύσεις κάθε τρεις και λίγο (όποτε πέφτει σύρμα από τα κεντρικά), πύρινους λόγους για τον κόσμο που πάει κατά διαόλου (η γνωστή κασέτα που κυκλοφορεί και στο εμπόριο από την Che records), πορείες στο πλευρό φοιτητών, μαθητών, καθηγητών, εργατών, ναυτεργατών, αγροτών και συνταξιούχων (στα τρία άτομα, δώρο σημαιούλα), κλειστή σχολή μια μέρα τη βδομάδα, τοίχοι κόκκινοι από τις αφίσες κ.τ.λ…
Διοικητικό Συμβούλιο: Το Δ.Σ. πρέπει να είναι μπροστά από τους φοιτητές για να τους καθοδηγεί και να τους δείχνει το δρόμο (του αγώνα φυσικά). Οι φοιτητές πρέπει να δουν την αλήθεια που τους κρύβουν από τα μάτια (και αποκλειστική θέαση έχουν μόνο οι ίδιοι).
Γενικές Συνελεύσεις: Κατάθεση ψηφίσματος το οποίο πρέπει να ψηφιστεί ολόκληρο και κατά λέξη αλλιώς θα χάσει το επαναστατικό του περιεχόμενο (και που να τρέχεις να συμβουλεύεσαι τη κομματική γραφειοκρατία τώρα!). Αν η συνέλευση τολμήσει να ψηφίσει κάτι άλλο με το οποίο διαφωνούν, ούτε θα το εφαρμόσουν, ούτε θα το υποστηρίξουν (τι άλλο περιμένατε δηλαδή;)
Γιατί να τους ψηφίσετε: Γιατί θέλετε να πηγαίνετε για καφέ όταν έχει απεργία, γιατί δεν γουστάρετε τους μπλε και τους πράσινους ή γιατί απολαμβάνετε τη διαδρομή Σύνταγμα-Αμερικάνικη Πρεσβεία!


Τέλος, καλό θα ήταν να μην περιμένετε καμία συνεργασία μεταξύ των παρατάξεων. Κάθε παράταξη αντιμετωπίζει τους Φοιτητικούς Συλλόγους σαν μέσο ενίσχυσης της πολιτικής επιρροής τους εκάστοτε κόμματος και μόνο. Η συνεργασία είναι καταστατικά απαγορευμένη. Άρα αν θέλετε να δείτε προκοπή για αιτήματά σας, θα πρέπει να διαλέξετε στρατόπεδο. Ανένταχτοι και ανεξάρτητοι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.

Και φυσικά, όπως καταλαβαίνετε η έννοια Φοιτητικό Κίνημα είναι ένας ακόμα μύθος της ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως για παράδειγμα η Δωρεάν Παιδεία. Διότι φοιτητικό κίνημα με ξεχωριστές και αντίπαλες παρατάξεις οι οποίες δρουν στο όνομα των φοιτητών χωρίς τους φοιτητές (αφού η συντριπτική τους πλειοψηφία απλά αδιαφορεί – το πολύ – πολύ να ρίξει τη ψήφο του κανένας μια φορά το χρόνο) δεν γίνεται!

Αλλά να μου πείτε, ποιον ενδιαφέρει αυτό; (χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνι) Άντε, και καλή ψήφο, σύντροφοι!

8 Comments:

At 3/4/06 12:59, Blogger libertarian said...

χεχε πολύ καλό post ;-)

 
At 3/4/06 16:39, Blogger mn8 said...

Για ριξε και ενα βλεφαρο εδω:

http://mn8dk.blogspot.com/2006/02/blog-post_16.html

Θα συμφωνησω :)

 
At 3/4/06 16:41, Blogger Infrared said...

Na prosthesw kati poly shmantiko sto
"Γιατί να τους ψηφίσετε:"

Sta trapezakia ths DAP kai ths PASP synhthws einai oi pio kales gomenes ths sxolhs kai isw tis gnwriseis se kapoio apo ta party pou tha kanoun ama kerdisoun tis ekloges.


Bravo, poly kalo post

 
At 5/4/06 10:43, Blogger sbouboux said...

Πέρα από το σχόλιο του infared που ομολογώ ότι έχει κάποιο δίκιο, να συμπληρώσω κι εγώ με τη σειρά μου στο "γιατί να τους ψηφίσετε:"

Γιατί πολύ απλά πρέπει να το δούμε ώς μια πράξη ελεημοσύνης. Τα παιδιά (τρόπος του λέγειν παιδιά) μάχονται για μια καλύτερη θέση στο κόμμα, για να αποκατασταθούν μέσα στο μηχανισμό και να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια για το μέλλον τους. Για αυτό τιμήστε τον αγώνα αυτών των παιδιών...

 
At 8/4/06 10:47, Blogger System Intruder said...

Ούτε στα ΕΑΑΚ ανήκω (και θα είχα να πω και για αυτούς πολλά αλλά δεν τους ξέρω καλά), ούτε αριστερός είμαι πλέον.
Το κείμενο είναι προφανώς σατυρικό κι όχι μια πολιτική ανάλυση θέσεων. Για τις θέσεις της ΠΚΣ έχω γράψει και θα ξαναγράψω (γιατί δεν θα με αφήσουν ποτέ στην ησυχία μου).
Anyway, όπως το πάρει κανείς...
Καλή καρδιά!

 
At 9/4/06 15:19, Blogger Valm said...

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο, χαχα

Πολύ καλό το κειμενάκι.

 
At 21/2/07 10:56, Anonymous Ανώνυμος said...

Very cool design! Useful information. Go on! » » »

 
At 25/4/07 04:05, Anonymous Ανώνυμος said...

That's a great story. Waiting for more. »

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home