<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6698326\x26blogName\x3dwords+attack\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://wordsattack.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3del_GR\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://wordsattack.blogspot.com/\x26vt\x3d-8728063302081268740', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Γράφουμε•... για να μη σκάσουμε

(Ευχαριστούμε για την κατανόηση!)

 

1.5.07

Τα μαθηματικά του ποδοσφαίρου

Διάβασα το συγκεκριμένο βιβλίο του Ken Bray (εκδόσεις Τραυλός) και το προτείνω σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με κάτι παραπάνω από αυτό που παρακολουθούμε τις ποδοσφαιρικές βραδιές. Μη σας ξενίζει ο τίτλος (άλλωστε ο τίτλος της αγγλικής έκδοσης είναι “How to score”), είναι ευκολοδιάβαστο, με πίνακες και σχεδιαγράμματα που διευκολύνουν και δεν πονοκεφαλιάζουν.

Το βιβλίο ξεκινάει με μια σύντομη ιστορική αναδρομή του αθλήματος και της εξέλιξής του, για να έρθει στη σύγχρονη περίοδο. Και από το θρίαμβο των Ούγγρων επί των Άγγλων με 6-3 στο Γουέμπλεϊ, μέχρι την επική ανατροπή της Λίβερπουλ στον τελικό του Champions League το 2005. Από τα φαλτσαριστά σουτ του Ντίντι μέχρι τον Μπέκαμ και τον Ζιντάν. Καταπιάνεται με θέματα που σηκώνουν μελέτη και έρευνα, όπως η τακτική, η στατιστική, το φάλτσο και η αεροδυναμική της μπάλας, η ψυχολογία και η εργοφυσιολογία των ποδοσφαιριστών και οι στημένες φάσεις. Μας δείχνει τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην επιστήμη και το ποδόσφαιρο.

Βέβαια μια ενέργεια του Μέσι, του Ροναλντίνιο ή του Κριστιάνο Ρονάλντο αρκούν για να στείλουν στον κάλαθο των αχρήστων κάθε σχέδιο ή σκέψη. Μπορεί τέτοιες ενέργειες να είναι το αλατοπίπερο και αυτά που τελικώς θα αποτυπωθούν στη μνήμη μας. Όμως, όποιος δε λαμβάνει υπόψη του πράγματα που μπορεί να φαντάζουν ως λεπτομέρειες σε εμάς ή ως δεδομένα, δεν έχει τύχη ακόμα και στο ποδόσφαιρο που παίζεται σήμερα.

Όλα αυτά χωρίς να φτάνουμε στην απολυτότητα, γιατί πάντα θα πρέπει να υπάρχει κάποιο ευδιάκριτο διαχωριστικό ανάμεσα στην επιστήμη και στο ποδόσφαιρο.

Όπως γράφει και ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος που προλογίζει το βιβλίο: «… μας αφήνει να φανταστούμε την επιγραφή που θα μπορούσε να υπάρχει έξω από τα γήπεδα του αύριο: «Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω». Την ίδια που υπήρχε και έξω από την ακαδημία του Πλάτωνα.»