<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6698326\x26blogName\x3dwords+attack\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://wordsattack.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3del_GR\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://wordsattack.blogspot.com/\x26vt\x3d-8728063302081268740', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Γράφουμε•... για να μη σκάσουμε

(Ευχαριστούμε για την κατανόηση!)

 

27.3.05

Περί ευθανασίας...

Πολλούς ηθικούς προβληματισμούς έχει εγείρει η υπόθεση της Τέρι Σκιάβο. Η 41χρονη αμερικανίδα βρίσκεται σε κώμα 15 ολόκληρα χρόνια και έπειτα από δικαστικούς αγώνες του συζύγου της και κηδεμόνα της την προηγούμενη εβδομάδα διακόπηκε η παρεντερική σίτιση για να επιτευχθεί με αυτόν τον τρόπο παθητική ευθανασία. Οι γονείς της από την άλλη δίνουν τον δικό τους αγώνα για να μην αφήσουν την κόρη τους να πεθάνει. Στη υπόθεση έχει εμπλακεί και ο πρόεδρος Μπους αν και μάλλον δύσκολα θα καταφέρει να ανατρέψει την απόφαση του δικαστηρίου. (Διαβάστε περισσότερα για το θέμα εδώ)
Αν παρόλα αυτά ανατραπεί η απόφαση του δικαστηρίου το μέλλον της Σκιάβο δεν προμηνύεται ευχάριστο. Αν ποτέ καταφέρει να ξυπνήσει από το κώμα που βρίσκεται δεν θα καταφέρει να ξαναπερπατήσει ποτέ (πολύ δύσκολα μάλιστα και έπειτα από πολλές φυσιοθεραπείες ίσως καταφέρει να ξανακουνηθεί) και τουλάχιστον βιολογικά ο υπόλοιπος βίος της θα είναι επίπονος έως και μαρτυρικός. Κι αυτά αν ποτέ ξυπνήσει, επαναλαμβάνω.
Τα πολλά και δυσεπίλυτα αν όχι άλυτα ηθικά προβλήματα της υπόθεσης και γενικότερα της πρακτικής της ευθανασίας έχουν να κάνουν με τον ορισμό της ανθρώπινης ζωής (κατά τη γνώμη μου πάντα). Ζωή σημαίνει λειτουργία των ζωτικών οργάνων μας ή σε αυτή συμπεριλαμβάνεται και η συνείδηση; Επίσης τίθεται το ερώτημα για τον αν είναι επιθυμητή μια μαρτυρική ζωή. Ζην ή ευ ζην; Ιδού η απορία!
Σας παρακαλώ εσάς τους άθεους φιλελεύθερους (μαζί κι εμένα) μη βιαστείτε να απαντήσετε…

4 Comments:

At 27/3/05 15:17, Blogger Sakis Rizos said...

Καταρχάς, εάν εγώ ήμουν στη θέση της, θα ήθελα να με αφήσουν να πεθάνω. Και εδώ είναι το πρόβλημα. Η T. Schiavo δεν δήλωσε ποτέ γραπτώς τι θα ήθελε να γίνει σε περίπτωση που έφτανε σε αυτήν την κατάσταση. Εάν είχε γράψει ότι προτιμούσε να την κρατήσουν στη ζωή, θα έπρεπε την κρατήσουν και το αντίθετο.

Ο σύζυγός της (που σύμφωνα με τον νόμο είναι υπεύθυνος γι' αυτήν και όχι οι γονείς της) λέει τώρα ότι κάποτε του είχε πει ότι θα ήθελε να την αφήσουν να πεθάνει σε μια τέτοια περίπτωση. Αυτό όμως είναι απλώς μια προφορική δήλωση άνευ μαρτύρων που μπορεί να έγινε μπορεί και όχι.

Επιπλέον, στις διάφορες δίκες οι γιατροί δήλωσαν ότι η ασθενής βρίσκεται σε "persistent vegetative state", οπότε το ότι ανοίγει τα μάτια της και χαμογελάει είναι απλώς αντανακλαστικές πράξεις.

Δεν έχει επαφή με το περιβάλλον της και δεν πρόκειται να ανανήψει. Και αυτή η κατάσταση κρατάει εδώ και 15 χρόνια που δεν είναι λίγα. Πόσα ακόμη θα πρέπει να κρατήσει όταν η πιθανότητα να βελτιωθεί η κατάστασή της είναι μηδαμινή, αν όχι μηδενική;

 
At 28/3/05 14:45, Blogger J95 said...

Νομίζω όλοι έχουμε δει το "Ο Τζόνι πήρε το όπλο του".

Δε μπορώ να φανταστώ χειρότερο πράγμα από το να είσαι εγκλωβισμένος σε ένα παντελώς ακίνητο σώμα (αν υποθέσουμε ότι η Σκιάβο δεν είναι εντελώς φυτό, πράγμα απίθανο). Κατά τη γνώμη μου πρέπει να την έχει δει κάποιος πολύ Ζεν για να μη ζει σε μια τέτοια περίπτωση την απόλυτη κόλαση. Αν την έχει δει τόσο Ζεν όμως, αποκλείεται να τον πειράξει το τράβηγμα της πρίζας.

Μονά-ζυγά, τείνω προς την ευθανασία. Αλλά πάλι έξω από το χωρό...

Θέλω να πιστεύω ότι ο άντρας της, που την ήξερε καλύτερα, έχει αποφασίσει το σωστό. Απ' ό,τι φαίνεται, για να έχει πείσει τόσο πολύ κόσμο σε μια χώρα που δικαιοσύνη και χριστιανική ηθική είναι λίγο-πολύ το ίδιο, μάλλον έτσι είναι.

 
At 6/2/07 17:13, Anonymous Ανώνυμος said...

Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. » »

 
At 22/2/07 20:08, Anonymous Ανώνυμος said...

Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. » » »

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home