<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar/6698326?origin\x3dhttp://wordsattack.blogspot.com', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Γράφουμε•... για να μη σκάσουμε

(Ευχαριστούμε για την κατανόηση!)

 

10.8.04

No e-patents

Τα μαθηματικά ανήκουν στο Θεό. Με αυτή τη φράση ένας σπουδαίος προγραμματιστής στρεφόταν εναντίον των προγραμμάτων με κλειδωμένο κώδικα τα οποία θεωρούσε εμπόδιο στην εξέλιξη της επιστήμης της πληροφορικής. Το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι σοβαρό και σίγουρα πολυδιάστατο. Οι υπέρμαχοί της όμως μπορούν να φτάσουν και σε ακρότητες. Φανταστείτε τον Πυθαγόρα να ζητάει αμοιβή κάθε φορά που κάνουμε χρήση του πυθαγορείου θεωρήματος. Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας δεν πρέπει να σημαίνει κλείδωμα ιδεών.
Η Ε.Ε. ετοιμάζεται να εκδώσει οδηγία για κατοχύρωση εφευρέσεων εντάσσοντας σε αυτές και τα προγράμματα λογισμικού, κάτι που έχει ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις. Δεδομένου του ότι τα προγράμματα δεν είναι στην τελική παρά μαθηματικοί αλγόριθμοι, φανταστείτε κάποιον να κατοχυρώσει τον αλγόριθμο εξεύρεσης του ελάχιστου κοινού διαιρέτη. Όλοι εμείς οι υπόλοιποι που έτσι κι αλλιώς θα μπορούσαμε να φτιάξουμε αυτό το πρόγραμμά, θα είμαστε παράνομοι αν δεν πάρουμε την άδειά του.
Για να μην γίνουν οι πατέντες λογισμικού μονοπώλια ιδεών, πολλές ομάδες και οργανώσεις από όλοι την Ευρώπη, καθώς και πολλοί ακαδημαϊκοί και προγραμματιστές μας προτρέπουν να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στη συγκεκριμένη οδηγία συνυπογράφοντας δήλωση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση www.noepatents.gr. Όσοι πιστοί προσέλθετε!

Η φάρσα του Νιόνιου

Διασκεδάζω αφάνταστα τελευταία διαβάζοντας τα σχόλια και τα άρθρα αγανακτισμένων πουριτανών, προδομένων αριστερών και των πιστά κολλημένων για την εμφάνιση της Fame Star Καλομοίρας στο πάρτυ του Σαββόπουλου στο Ηρώδειο. Μιλούν για συμβιβασμό με την υποκουλτούρα, για προδοσία αξιών, για παράδοση άνευ όρων στην εμπορευματοποιημένη μουσική των καναλιών κ.τ.λ.
Τελικά ο Νιόνιος σκάρωσε, έστω κι αν ούτε ο ίδιος το φανταζόταν την καλύτερη φάρσα σε όλους αυτούς τους φύλακες του Ωραίου και του Καλού. Προσωπικά θαυμάζω τη μουσική του, όμως έχω διαφωνήσει με πολλές απόψεις του που κατά καιρούς έχει εκφράσει. Όμως αυτή τη φορά συμφωνώ απόλυτα μαζί του για την ελευθερία του καλλιτέχνη να αποφασίζει αυτός τι θέλει να κάνει, πέρα από απαρχαιωμένους και άχρηστους κανόνες που φτιάξανε αυτοί που θέλουν την τέχνη σε καλούπια.Μπορεί το φαινόμενο Καλομοίρα να είναι απόδειξη της παρακμής της κοινωνίας μας, μπορεί όλα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο… ή απλά κάποια μυαλά αραχνιάσανε;

Ειδήσεις 2004

Όσο απεχθάνομαι την γκρίνια και την κριτική για την κριτική που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, άλλο τόσο εκνευρίζομαι και με τα μεγάλα λόγια των υπευθύνων καθώς και την άκριτη υιοθέτησή τους από δημοσιογράφους στο όνομα του εθνικού στόχου και των εθνικών συμφερόντων.
Πόσες φορές πρέπει άραγε να ακούσουμε το σλόγκαν «οι καλύτεροι και ασφαλέστεροι αγώνες» ακόμα για να το πιστέψουμε, και μάλλον να το πιστέψουν και οι ίδιοι. Εξάλλου είναι γνωστή η ψυχολογική μέθοδος της συνεχής επανάληψης μιας φράσης με σκοπό να την πιστέψουμε στο τέλος.
Όχι δεν θα γκρινιάξω για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πραγματικά χάρης αυτούς έγιναν πολλά και καλά πράγματα, κι αν μας στοίχισαν ακριβά, θα πρέπει να κοιτάξουμε πως θα τα εκμεταλλευτούμε καλύτερα ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα πιθανά οφέλη.
Δεν μπορώ όμως να μην σχολιάσω τα παπαγαλάκια της «Αθήνα 2004» που μας σερβίρουν μισή ώρα ειδήσεις αποκλειστικά από το δελτίο τύπου της εταιρίας. Φτάνει πια.
Πριν ένα χρόνο και μερικούς μήνες τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και εφημερίδες με κύρος και αντικειμενικότητα, προέβαλαν άκριτα και συνεχόμενα τις θέσεις του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου για να πείσουν τους αμερικάνους για την αναγκαιότητα ενός παράλογου πολέμου. Σήμερα ζητούν συγνώμη και προσπαθούν να ξανακερδίσουν το χαμένο κύρος τους κάνοντας σκληρές αποκαλύψεις, τουλάχιστον όσα σέβονται το όνομά τους.Δεν συγκρίνω τις δύο καταστάσεις όμως πιστεύω πως αν το εθνικό συμφέρον είναι και συμφέρον των πολιτών τότε αυτό είναι η αλήθεια, και τα μέσα ενημέρωσης που θέλουν να σχετίζεται το όνομά τους με τη λέξη αυτή θα έπρεπε να το σκέφτονταν καλύτερα πριν υιοθετήσουν μια τέτοια στάση. (Αναφέρομαι και στη δημόσια τηλεόραση που μου φαίνεται πως κάνει προσπάθειες να γκρεμίσει όσα έχτισε τα τελευταία χρόνια. Κρίμα.)